9,4
513 beoordelingen
Terug naar overzicht
20200310_01_03-hero-1140.jpg

Toyota maakt ontwikkeling HD-kaarten mogelijk

High-definition wegenkaarten voor veilig autonoom rijden

Toyota is een belangrijke stap dichter bij de ontwikkeling van auto’s die veilig autonoom kunnen rijden. Toyota Research Institute-Advanced Development (TRI-AD), een start-up die innovaties op het gebied van autonoom rijden ontwikkelt, heeft meerdere demonstraties op dit gebied succesvol afgerond. De hoogwaardige high-definition (HD) kaarten van wegen die hiermee gemoeid zijn, hebben een nauwkeurigheid van minder dan 50 centimeter. Dit niveau is noodzakelijk voor veilig autonoom rijden.
Twee effectieve nieuwe methoden

TRI-AD laat twee effectieve nieuwe methoden zien voor het maken van HD-kaarten voor veilig autonoom rijden. De eerste methode gebruikt de kaartgegevens van camera’s van reguliere voertuigen en satellietbeelden. Dat maakt de gebruikelijke manier van data verzamelen met specifieke meetvoertuigen overbodig. De tweede methode is de toepassing van voertuiggegevens van het Automated Mapping Platform van TRI-AD op andere platforms. Dit kan de benodigde tijd voor het updaten van kaarten bekorten en de dekking sneller uitbreiden – tegen lagere kosten. TRI-AD werkt hiervoor samen met technologiebedrijf Maxar Technologies en IT-dienstverlener NTT DATA Corporation.

20200310_01_01-nieuwe-methoden.jpg
20200310_01_05-dashcams.jpg
Nauwkeurige kaarten dankzij dashcams

Toyota bewijst dat het mogelijk is om kaartgegevens automatisch te verzamelen, bewerken en ontdoen van overbodige informatie als auto’s en schaduwen. Delen van Tokyo en zes andere wereldsteden zijn zo in kaart gebracht. Met een nauwkeurigheid tot 25 centimeter zijn deze kaarten bruikbaar voor autonoom rijden. De HD-kaarten zijn samengesteld op basis van (dash)camerabeelden die wegkenmerken als markeringen en verkeersborden vastleggen. De technologie maakt bovendien updates mogelijk in minuten in plaats van maanden. Dankzij de dashcams is dit een toegankelijke manier om nauwkeurige kaarten te maken.

Autonoom rijden niveau 3 weer dichterbij

Ook het Nederlandse TomTom is bij het project betrokken. Dat demonstreerde dat wegen met de rijstrookmarkeringen die nodig zijn voor veilig autonoom rijden, vrijwel realtime kunnen worden geüpdatet op TomToms HD-kaarten. TRI-AD leverde de gegevens uit zijn AMP aan TomTom. Locatiegegevensplatform HERE corrigeerde de input en maakte automatisch kaarten van hoofdwegen. Die worden de basis voor prestigieuze programma’s voor autonoom rijden niveau 3. Mandali Khalesi van TRI-AD, zegt: “Ik ben blij, we zijn een belangrijke stap dichter bij een toekomst waarin autonoom rijden veilig en toegankelijk is voor iedereen.”

20200310_01_07-niveau3.jpg
Inschrijven Toyota nieuwsbrief