9,4
511 beoordelingen

De historie van Autobedrijf van Oijen

We nemen je mee in de rijke historie van ons familiebedrijf.

Ons bedrijf bestaat al sinds 1965! Inmiddels is de derde generatie werkzaam in het bedrijf. Met trots willen we je iets vertellen over de rijke historie van ons familiebedrijf.


DE OPRICHTING VAN AUTOBEDRIJF VAN OIJEN


Waar het begon

Het begon allemaal met een droom. Jo van Oijen,’ ook wel bekend als joke’, woonde samen met zijn vrouw naast de boerderij van Ome Hent. Jo ging met Hent om tafel en bouwde niet veel later een kleine werkplaats op de deel van de boerderij van ome Hent. Een kleine verbouwing zorgde er voor dat er bruggen geplaatst konden worden. Er werd gereedschap gekocht en er werd een analoge telefoonlijn aangelegd. In een grote agenda werden alle beurten en reparaties genoteerd. Garage Jo van Oijen was een feit. Al heel snel na de opstart van de werkplaats werd Jo Toyota dealer. Ook Koosje, de vrouw van Jo, hielp mee. Een heus droomteam, maar ook de volgende generaties bleken over zakelijk inzicht te beschikken. Echter blijven Jo en Coosje van Oijen de grondleggers van ons bedrijf.

Fotowand 1.jpg
Foto 1 milestone.jpg
Benzinepomp 1967 Foto 1   Fotowand.jpg
Knipsel.PNG

DE TWEEDE GENERATIE

Wim, zoon van Jo, groeide op tussen de auto’s.

Zo vertelde hij: ‘Tijdens mijn middelbare school hielp ik het allerliefste mee in de werkplaats. Het liefst haalde ik de hele dag kattenkwaad uit en van school gestuurd worden maakte mij niets uit. Mijn vader mopperde dan even, maar in dezelfde zin zei hij: ‘Ga maar naar achter, de werkplaats in!’ Wij begrepen elkaar doordat we dezelfde passie hadden: Auto’s en de techniek daarvan. Heel wat uurtjes brachten we samen door onder de bruggen. We deden alles zelf en een verkoper hadden we niet. Als er een klant kwam om een auto te kopen, deden wij dat met de stofjas aan en een kop koffie op kantoor. Zo ging dat in die tijd.’

wim kn.PNG

Overname door Wim en Dorette in 1997 

Na de Auto Technische School in Apeldoorn heb ik in 1997 het bedrijf overgenomen. Inmiddels had ik ook mijn vrouw Dorette leren kennen. In de jaren daarna is er veel verandert: de pennen en agenda maakten plaats voor de computer. Het toenmalige bedrijf gevestigd aan de Zijveld had weinig doorgroeimogelijkheden. Het was dus tijd voor iets anders.

1988.jpg
Mile stone 2.jpg
PICT0088.JPG

Tijd voor een nieuw pand 

Op 2 juli 2004 bereikten we een mijlpaal en opende ik samen met Dorette en mijn drie kinderen het nieuwe pand aan de Veesteeg (Beneden-Leeuwen). Dorette ging achter de schermen steeds meer betekenen voor het bedrijf en samen sparden we over nieuwe plannen. In samenwerking met onze werknemers vergrootten wij ons klantenbestand en verkochten we steeds meer auto’s. Hierdoor steeg ook de omzet werkplaats. Ik ben onze werknemers dankbaar voor alles wat ze in de afgelopen jaren voor ons hebben betekent. Zonder hen was dit niet gelukt.

nieuw pand.jpg
2e + 3e generatie.jpeg

Toekomst 

De stofjas heeft inmiddels plaats gemaakt voor een blouse met het logo van het bedrijf erop. Met trots kunnen wij zeggen dat nu de derde generatie zijn intrede heeft gedaan. Zowel Joost als Sophie zijn in het bedrijf te vinden. Ook zij hebben weer nieuwe plannen. Deze plannen gaan verder dan de werkplaats en de showroom, zij denken in mogelijkheden van mobiliteit. Want stilstaan in een autobedrijf? Dat is not done.  

JOOST VAN OIJEN

Mijn naam is Joost van Oijen. Ik heb mijn studie ‘HTS Autotechniek’ gevolgd aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen Ook ik ben werkzaam bij het familiebedrijf. Ik heb een brede passie voor techniek en ben hier ook graag mee bezig. In het autobedrijf ben ik voornamelijk in de werkplaats te vinden. Samen met het team zetten wij ons beste beentje voor om Toyota's en andere merken auto's elke dag weer veilig op weg te helpen.

Mijn vrije tijd besteed ik graag in de natuur. Ik vind het erg belangrijk dat we met de hele samenleving zorg dragen voor een beter en schoner leefklimaat. Ook in ons bedrijf is de term duurzaamheid niet meer weg te deken. Met veel plezier draag ook ik bij aan onze visie: het verbinden van mens, milieu en mobiliteit.

joost.jpg
Sophie.jpg

SOPHIE VAN OIJEN 

Auto’s zijn mij met de paplepel ingegeven. Mijn eerste 10 levensjaren heb ik nog doorgebracht aan de Zijveld in Beneden-Leeuwen. Doordat wij bij de garage woonden, is de garage voor mij altijd heel ‘gewoon’ geweest. We speelden veel tikkertje in die garage. En ons pap riep altijd maar weer: ‘voorzichtig tussen die auto’s!  Nadat mijn ouders het bedrijf doorzette aan de Veesteeg in Beneden-Leeuwen, hadden wij als kinderen een waar speelparadijs. Het autobedrijf aan de de Zijveld stond namelijk leeg. Ons pap is erg handig en al snel stond die garage weer vol: een blokhut, een skatebaan en schommels van oude autobanden. Precies de omgeving waarin je wilt opgroeien.

Van schommels naar studieboeken 

Eenmaal worden de schommels ingewisseld voor studieboeken en wordt het leven serieuzer. Tijdens mijn middelbare school werkte ik op Zaterdagen in het familiebedrijf. Het begon bij de simpele klusjes zoals het inklappen van papierwerk, maar mijn takenpakket werd al snel uitgebreid. Op een dag was het erg druk. Wim zei tegen mij: ‘Sophie, ga jij die klant maar vast helpen. Ik kom er zo aan’. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en ben op de klant afgestapt. Die dag verkocht ik mijn eerste auto’tje: een oranje Aygo! Als vijftienjarige was ik beretrots.   

Van studie naar het werkleven 

Ik studeerde International Business Administration aan de universiteit van Tilburg. Een brede studie met veel internationale aspecten. Zo studeerde ik een tijdje in China en waren de hotpot, dumplings en dimsum niet meer uit mijn leven weg te denken. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik een passie heb voor het ondernemen. Dat zit er gewoon in. Er is een moment geweest dat ik elke dag een nieuw business idee had. Mijn ouders moeten er gek van zijn geworden.  

Het bedrijf in 

Door de toenmalige drukte op het bedrijf rolde ik na mijn stage het bedrijf in. Mijn broer deed hetzelfde. Waar Joost zich voornamelijk op de werkplaats richt, focus ik me vooral op management en ondersteun ik de verkoop. Tot op de dag van vandaag werken we met vier gezinsleden in het bedrijf. Iets waar ik erg trots op ben! Mijn vader en moeder leren me de kneepjes van het vak in het huidige bedrijf.  

Toekomst 

Ik heb me altijd beseft dat te autobranche grote veranderingen tegemoet gaat. Gedurende mijn studie ben ik me veel gaan verdiepen in de toekomst van mobiliteit. Met name de integratie van verschillende vervoersmogelijkheden wekken mijn interesses. Mijn ambitie is om geen auto’s, maar mobiliteit te verkopen. Samen met mijn broer Joost wil ik een bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving. Naast de activiteiten in het autobedrijf, richt ik me op mobiliteitsprojecten die bijdragen aan een schoner leefklimaat. Zo draaien wij mobiliteit een pilot met deelauto's ( https://o2share.nl › ) en zijn wij bezig met het opzetten van een leasetak. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg om mezelf te ontwikkelen. Het meest trots ben ik op ons betrokken team. Zij zetten net dat extra stapje en denken met ons mee. Dat is geweldig!

91a5c97d-0fbe-404c-8d18-66592fcc72fb.jpg