9,4
511 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-zittend-op-bankje

De start van Fleur Jong

“Je kunt meer dan je denkt”

Iedereen begint ergens, maar hoe begin je als topsporter? Atlete Fleur Jong vertelt hoe zij begon om het onmogelijke mogelijk te maken. Hoe verliep haar weg naar succes? En welke hobbels heeft ze moeten nemen voordat ze de topatlete werd die ze nu is?

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-lopend-Olympisch-stadion-logo
Verkondigen in plaats van vragen

“Tijdens mijn examenvoorbereiding werd ik uitgenodigd voor een trainingskamp in Rio de Janeiro. Ik ging het thuis niet vragen aan mijn ouders, maar verkondigde gewoon dat ik meeging”, zegt Fleur Jong, atlete, paralympisch- en wereldkampioen verspringen en wereldkampioen op de 100 meter sprint. Je mag best stellen dat die vlucht richting Rio de juiste keuze was. “Als ik iets wil, dan ga ik er vol voor.”

Typisch Fleur

“Mijn examens heb ik uiteindelijk gewoon gehaald, no stress”, zegt Fleur. “Maar de keuze om in het vliegtuig te stappen richting Rio is wel typerend voor mij denk ik. Ik pak graag dingen grondig aan en ben verslaafd aan progressie maken. Ik wil altijd hoger, sneller, verder; dat heeft er altijd wel in gezeten. Deze eigenschappen kan ik in mijn carrière goed kwijt. Alles wat met sport te maken heeft en iets waar een plan achter moet zitten, dat zal ik altijd zo goed en gedegen mogelijk aanpakken.”

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-achterzijde-blonde-staart
Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-blades-closeup
Uit de hand gelopen

“Atletiek is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen”, zegt Fleur. “Ik had eind 2014, begin 2015 het idee om meer te doen met atletiek. Dat was kort nadat ik mijn eerste blades had gekregen, in oktober 2014. Ik wilde dolgraag meters maken in de wereld van atletiek. Ik had ook al een jaar getraind, maar zat nog wel op school. Ik merkte gewoon heel erg dat het boeken van progressie mij heel veel energie gaf. Ik was klaar om de uitdaging aan te gaan.”

Een kans geven

Het bracht Fleur op het punt om niet een studie, maar juist de sport een kans te geven. “Ik woonde toen ook nog thuis, dus had verder weinig verantwoordelijkheden. Ik zag het als een kans die ik wilde grijpen, waar ik mijn tijd en liefde in wilde stoppen.” Fleur werd langzaam verliefd op atletiek. “Ik boekte letterlijk fysieke progressie, maar atletiek zit ook vol met interessante basisvaardigheden. Er valt veel te halen en te leren, ook als je protheses hebt. Ik vond het in de eerste plaats ook heel erg leuk.”

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-atletiek-sprint-baan-gras
Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-atletiek-sprint-voorzijde-tribunes
Praktische kant

Dankzij atletiek kon Fleur steeds langer lopen en staan, maar ze begon ook te beseffen dat atletiek in de basis heel puur is. “Er zit ook een hele praktische kant aan de wereld van atletiek. Het geeft je een supersterke basis waar je de rest van je leven profijt van hebt. De drie basisvaardigheden van atletiek zijn lopen, werpen en springen. Deze basisvaardigheden heb je ook nodig voor elke andere sport. Je wordt er gewoon heel fysiek vaardig van en je haalt er levenslessen uit.”

Levenslessen

Fleur legt uit: “Je kunt vaak meer dan je denkt. Soms heb je het natuurlijk erg zwaar. Je hebt het gevoel dat je heel zwaar staat te hijgen en dat je benen vol lopen met zuur, maar ook dan kun je echt nog een stukje door. Dat leer je gaandeweg. Sport geeft je ook de kans om je talenten te ontdekken en je eigen grenzen te verleggen. Maar het leert je ook dat sommige dingen die in eerste instantie onhaalbaar lijken, uiteindelijk gewoon haalbaar zijn.”

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-trap-op-lopen
Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-zittend-op-bankje-closeup-gezicht
Gevleugelde uitspraak

“Ik heb ooit gezegd: een doel zonder plan is een droom. Daarmee bedoel ik dat we allemaal kunnen dromen, bijvoorbeeld van kampioen worden of de beste worden in je werk. Dromen is heel makkelijk, maar ook tof en gaaf. Maar om je dromen ook daadwerkelijk een realistisch doel te laten zijn, heb je een plan nodig. Zonder goed plan bereik je in mijn optiek nooit dat ene doel. Je zult goed moeten nadenken over een stappenplan. Als je daartoe niet bereid bent, dan zal het ook altijd een droom blijven.”

Inspireren

Fleur hoopt door goed te presteren andere mensen te inspireren om overal het maximale uit te halen. “Goed presteren betekent dat je in de schijnwerpers staat. Dat geeft mij de kans om te vertellen over mijn sportcarrière, over hoe alles gelopen is en hoe je kunt werken met dromen met doelen. In het begin wist ik ook niet goed wat ik met mijn protheses aan moest. Je kunt echt heel veel bereiken, ongeacht je situatie. Ik doe gewoon wat ik doe.”

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-staand-langs-reling
Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-zittend-op-bankje-closeup-beiden-blades
Een nieuw leven opbouwen

Fleur kreeg in 2012 te maken met een bacterie in haar bloed, waardoor ze nu gebruik moet maken van protheses. “Ik weet niet veel superveel meer van die periode. Ik weet alleen dat de houvast zat in elke dag een klein beetje beter worden. Het gevoel van er fysiek weer bovenop komen om daarna een nieuw leven op te bouwen, hield mij letterlijk op de been. Al in oktober 2013 begon ik serieuzer om te gaan met sport. Tijdens de paralympische talentendag werd ik er uitgepikt, daarna ging het balletje rollen.”

Veel trainen

Als je op topniveau wilt presteren, moet je veel trainen. Het trainingsschema van Fleur spreekt boekdelen. Fleur: “Ik train tien keer in de week, verspreid over zes dagen. Zaterdag is mijn vrije dag. Regelmatig bezoek ik een orthomanueel arts, iemand die alles weet over de bouw van je lijf. Ik doe aan verspringen, dat heeft veel impact op je lijf. Zo’n therapeut kan delen in je lijf corrigeren. Verder staat er om je heen een compleet team deskundigen die je van A tot Z monitoren. Bloedonderzoeken geven ook veel duidelijkheid over je fysieke gezondheid.”

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-achteraanzicht-veraf-op-het-veld
Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-atletiek-springen
Waarom verspringen?

Verspringen en de 100 meter sprint zijn voor Fleur twee grote passies. “De 100 meter sprint deed ik al vanaf het begin. Met verspringen begon ik pas later, in 2019. Mijn coach spoorde mij aan om te gaan verspringen. Ik dacht, die is niet goed! Ik heb twee blades en dat leek mij vrij gevaarlijk. Achteraf bleek dat ik er wel talent voor had. Mijn eerste sprong was het begin van iets moois. Want het voelde voor mij als een sprong in het diepe, maar eentje die wel goed uitpakte. Had m’n coach dus toch weer gelijk.”

De ouders

Ook haar ouders zijn een steunpilaar voor Fleur. “Toch was het voor hen soms ook best even slikken. Ik ging van ernstig ziek zijn, naar fulltime trainen. Mijn ouders hebben vast gedacht: Die Fleur heeft weer wat verzonnen, wat gaat ze nu weer doen? Toch hebben ze altijd positief gereageerd op mijn stappen. Ze waren ook bij mijn eerste wedstrijd. Mijn ouders en broertje staan altijd voor mij klaar. Ik zag vooral heel veel kansen en mijn ouders hebben mij altijd gesteund. Mede dankzij mijn ouders heb ik echt stappen kunnen maken.”

Fleur-Jong-en-haar-broer
Goud in Tokyo

Met die stappen doelt Fleur op diverse medailles en in het bijzonder de gouden medaille in Tokyo in 2021. “Dat was voor mij echt de ultieme beloning voor alle jaren hard werken. Het was tegelijkertijd de start van een succesvolle carrière. In Tokyo heb ik laten zien uit wat voor hout ik gesneden ben. Wat ik kan. Dat ik kan presteren onder druk. Sinds Tokyo ben ik ongeslagen op het verspringen en gaat het op de 100 meter ook alleen maar harder. Vanaf Tokyo zijn er heel veel dingen goed gegaan.”

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-zittend-op-tribunes
Niets is onmogelijk

Als je iets echt graag wilt en ergens voor wilt gaat, dan is er heel veel mogelijk. Dat is de gedachte achter Toyota’s Start Your Impossible. Vindt ook Fleur: “Dan denk ik niet alleen aan Tokyo, maar vooral aan het durven beginnen aan fulltime sporten. Niet wetende waar het zou eindigen, maar wel de stap zetten. Ik ben bereid om tot het uiterste te gaan. In de zin van: kom maar op! Zorg wel dat je de juiste mensen om je heen verzamelt die jou verder kunnen helpen. Je doet het uiteindelijk niet alleen.”

Doelen 2024

De doelen voor 2024 zijn duidelijk voor Fleur. “2024 wordt een historisch jaar, want we hebben zowel een WK als de Zomerspelen in 2024. Dat zal waarschijnlijk nooit meer voorkomen. In mei gaan we naar het WK in Japan, dat wordt de eerste meting van 2024. Daar wil ik mijn titels verdedigen met verspringen en de 100 meter sprint. Slechts drie maanden later is Parijs, daar moet het gebeuren. Ik wil mijn titel verspringen heel graag verdedigen en mijn titels uitbreiden. We gaan zien hoever we gaan komen. Ik heb er heel veel zin in!”

Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-zittend-op-tribunes-voorzijde
Toyota-Fleur-Jong-Lifestyle-voorzijde-starend-verte-achtergrond-paal-veld
START YOUR IMPOSSIBLE

Het motto van Toyota is mobiliteit voor iedereen. We zijn ervan overtuigd dat mobiliteit verder gaat dan alleen auto’s. Tijdens ’s werelds grootste sportevenement bewijzen atleten dat niets onmogelijk is. Er wordt telkens bewezen dat niets onhaalbaar is en dit inspireert ons dat met de kracht van bewegen het onmogelijke kan worden bereikt. Vanwege deze idealen is Toyota trotse mobiliteitspartner van de Olympische en Paralympische Spelen.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Lees meer over Start your impossible