9,4
513 beoordelingen
Terug naar overzicht
NOC-NSF-Nationale-Sportweek-Toyota-header-dlrsts.jpg

Sport doet iets met je

Samen sporten tijdens de Nationale Sportweek

Van 16 tot en met 25 september komt Nederland in beweging tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek. In het hele land organiseren sportclubs, scholen, gemeenten en andere organisaties allerlei activiteiten om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met sport en beweging. Sport is namelijk gezond, leuk en geschikt voor iedereen. Wat doet sport met jou? Daarover vertellen verschillende sporters, van de 8-jarige hockeyster Benthe tot en met olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis.

Vriendschappen voor het leven

“Sporten is mijn lust en mijn leven”, zegt olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis. “Het maakt me enorm blij.” Amper drie jaar oud was Kjeld toen hij voor het eerst de schaatsen onderbond. “Toen al wist ik dat ik de beste van de wereld wilde worden.”

Toch draait sporten volgens Kjeld om méér dan alleen succesvol zijn. “Als je beweegt, voel je je fit en zit je lekkerder in je vel. Of je nu jong of oud bent. En het verrijkt je sociale leven. Ik heb er vriendschappen voor het leven aan overgehouden.”

NOC-NSF-Nationale-Sportweek-Toyota-Kjeld-005.jpg
NOC-NSF-Nationale-Sportweek-Toyota-hockey.jpg
Samen sporten is leuker

De 8-jarige Benthe speelt hockey. “Eerder heb ik paardrijden en zwemmen geprobeerd, maar hockey vind ik het allerleukst. Het liefst maak ik een actie en sla ik de bal. Daar kan ik mijn energie in kwijt. De hele dag televisie kijken is ook maar saai. Sporten is juist goed voor je.”

“Je kunt gewoon een nieuwe sport gaan uitproberen. Ik heb aan vriendjes en vriendinnetjes gevraagd welke sport ze doen en toen ben ik eens meegegaan. Samen sporten is namelijk veel leuker. En als je echt niks kunt vinden, dan kun je ook nog gewoon gaan buitenspelen.”

Sporten, goed voor je cijfers

Sinds drie jaar doet Sem (18) aan skateboarden. “Ik geniet van de sport omdat er altijd nieuwe of moeilijkere trucs te bedenken zijn. Skateboarden zorgt er ook voor dat ik mijn hoofd kan leegmaken. Op de skatebaan vind je mensen van allerlei leeftijden. Kinderen van acht en senioren die ouder zijn dan zestig jaar. Er is niet echt een leeftijd aan de sport gebonden, dat vind ik leuk.”

Intussen zet Sem zich in voor een nieuw skatepark in zijn woonplaats Amstelveen. Met een zeer succesvol skate-evenement trok hij de aandacht van de gemeente. Daarnaast maakte hij een profielwerkstuk over wat sport met je doet. “Ik onderzocht de invloed van sport op de schoolprestaties. De conclusie was: sporten kan zeker een positieve invloed hebben op je cijfers.”

NOC-NSF-Nationale-Sportweek-Toyota-skateboarden.jpg
NOC-NSF-Nationale-Sportweek-Toyota-Kjeld-wandelen-en-fietsen.jpg
Gezelligheid en afleiding

Ina (71) wandelt en fietst graag in en rond het Amsterdamse Bos. Dat doet ze vooral om zich fit te voelen, dat heeft zij haar hele leven gedaan. Maar na het overlijden van haar echtgenoot is het sociale aspect minstens zo belangrijk voor haar, zeker sinds ze gepensioneerd is. “In mijn eentje vind ik het minder leuk en dan doe ik het niet. De gezelligheid en de afleiding geven voldoening, ook buiten de sport om.”

Haar advies: “Probeer te gaan wandelen met iemand in de buurt, een buurvrouw of vriendin. En blijf in de buurtkrantjes kijken naar welke activiteiten er zijn. Er zijn er meer dan je denkt, als je er actief naar zoekt. Je moet even een drempel over, maar die activiteiten zijn echt heel leuk!”

Nationale Sportweek

Met de kracht van bewegen kun je het onmogelijk bereiken. Als partner van NOC*NSF voorziet Toyota olympische en paralympische sporters van TeamNL van een hybride Toyota. Hierdoor hoeven de topsporters zich over mobiliteit geen zorgen te maken en kunnen ze zich focussen op hun sport. Zij laten zien dat niks onhaalbaar is door het aangaan van uitdagingen en het waarmaken van hun dromen.

Meer info over de Nationale Sportweek Inschrijven Toyota Nieuwsbrief